Nepal

Radiation protection in medical health care
Archive for January, 2012

Bandha, bandha…!!!

Stille og fredelig dag! Det er en del positivt med en bandha også. Ja, de kaller streik for bandha. I tillegg så støtter jeg studentorganisasjonene i deres protester. Folk sliter ille her på vinteren uten bensin, parafin og gass. Bandhan er utløst av at regeringen har øket prisene på bensin, diesel og parafin. Når det er sagt så må det sies at det ikke finnes noe av det i Kathmandu nå. Heller ikke noe gass, som vi var heldige å få fatt på for tre dager siden :-)

A Tamang girl on the way to the Tamang New Year festival. Sonam Losar—the 2848th year!

Så langt har det imidlertid vært en del feilskær i bandhan i dag. En buss mellom Kathmandu og Bhaktapur samt en buss fra Kanthipur Television har blitt stoppet og tent på. Noen taxier har også fått hard medfart. I forrige uke ble to regeringsbiler ødelagt. Skremsel brukes for å få bandhan til å være effektiv. Tidlig på morningen går de ut å tenner på bildekk i hovedgatene for å advare folk. Hvis noen har butikken sin åpen så risikerer de ødeleggelse. Det er kun ambulanser, helsepersonell, turistbusser og pressefolk som får lov å bruke biler. Alle butikker, restauranger og skoler er stengt, men sykkelriksjaene har high-time. På Teaching Hospital hadde de organisert busser som kjører runt Ring Road og plukker opp personell til sykehuset. Alle bussene har store H på bussen i tillegg til hvite flagger med H. Ved forrige bandha var det også noen av disse bussene som ble angrepet angrepet, men det var ikke studentorganisasjonene som arrangerte den bandhan. Det var flere kolleger som ikke klarte å komme på jobb i dag. Jeg synes det er litt rart at et såååå fredelig og vennlig folk kan bli voldelige. På den andre siden er det regeringen de streiker mot. Korrupsjon preger det meste der! Nepal Oil Company sier de ikke kommer å redusere bensinprisene, hvilket gjør at dette kommer å fortsette en stund.

Photo from Himalayan Times, 24.1.2012

No garbage collection today!

Imidlertid er det en stor kontrast til alt bråk det normalt er her. Det er bare hundene som hørs. Folk går mitt i gatene og barna har tatt i bruk gaten som lekeplass. Opprørspolitiet står parat her og der på fortauet, med full hockeyutstyr, men de tar det med ro. Smiler til og med tilbake hvis man gir dem et smil :-) Det ser dog så kjedelig ut å stå der en hel dag i solen i fullt utstyr! De fleste har bambuskjepper, noen har mer sofistikerte automatkarbiner og noen har også tåregass. På tal om det så så jeg en morsom ting for noen uker siden. Det var en bevæpnet motorsykkelpoliti! Det var en 125 cc motorsykkel med en politi som kjørte og en som satt på. Han som satt bak på hadde en hagle!

The children are playing the road

Det er uvisst hva som skjer i morgen med bandhan? Vi er også litt bekymret for om vi er nødt til å lage middag selv :-( Jeg satser 10 NRs på at bandhan slutter kl. 18!!! På fredag og lørdag er det imidlertid et politisk parti som har erklært bandha igen. De protesterer mot at det går så langsomt med den nye grunnloven. Jeg er enig i det også! Jeg leser i avisen at 20 000 av deres partimedlemmer har ankommet Kathmandu for å påse at bandhan blir effektiv.

Only bicycle riksjas and pedestrians in the streets.

En lørdag ettermiddag

I nabohuset bygger de ut. Det er seks arbeidere som jobber der syv dager i uken. De tjener ca. 400 Rupie pr dag, hvilket tilsvarer 30 Nkr. Byggeplatsen ser ofte ut som en sosial familiearena, med mange  små barn som tråkker omkring. For en Skandinav kan det se litt nervøst ut med alle groper og små områder å bevege seg på. Jeg tenker umiddelbart på alle regler om spesialsand i sandkasser og enkelte diskusjoner om at barn bør gå runt med hjelm for å beskytte seg hjemme i Norge :-)

Bygging i nabotomten

Familiesammenkomst!

Arbeidstilsynet hadde nok også hatt high time her! Den eneste gangen jeg har sett at byggningsarbeidere har hatt hjelm, er på den Engelske ambassaden. De har sikkert krav om dette. Ser man på nabobygget til ambassaden så klatrer de omkring på bambustillaser som er knyttet ihop med tau!

Bamboo

Bamboo

         

Ellers har vi fått en profilert nabo! Formannen i det Maoistiske partiet har bygget et palass like ved oss. Flere politier med automatvåpen vakter utenfor.  Slik er det i Nepal! Sitter du i regeringen får man et kobbel av bevepnede vakter, biler til hele familien og alltid en imponerende bilkortesje når de skal ut på tur. Mange politibiler, sivile biler, motorsykler og roterande lys pluss sirener. Er de meget VIP er det også en ambulanse i slutten av kortesjen.

 

Maoist formannens residens

Nepal hadde jo borgerkrig frem til 2007, da kongen ble avsatt og det ble innført republik. Kongen har forresten fått et eget palats nær vårt Teaching Hospital med et eget kompani soldater som vakter. Han betraktes fremdeles av en del nepalesere som gudomlig. Borgerkrigen var tøff med 20000-30000 offer. Det er mange problem i regeringen etter krigen. Totalt er det 17 partier fra det svarteste blå til det rødeste røde. Politikere uansett parti her tenker imidlertid kun på sitt eget beste.

Bensinkrisen har jeg allerede nevnt, og i aviser anklages ledere i det statlige Nepal Oil Corporation for å stoppe penger i egen lommen samtidig som de har bestemt å øke bensinprisen. Studentorganisjoner holdt i går store demonstrasjoner der det kom til konfrontasjon med politi. To biler tilhørende regeringen ble også ødelagt. Organisasjonene har proklamert at de kommer å starte en “banda”, hvilket betyr at det ikke kommer å gå noen busser, taxi eller private kjøretøy og at alle butikker kommer å holde stengt. “Bandan” er sagt å holde på enda til regeringen senker bensinprisen, hvilket de har sagt at de ikke kommer å gjøre. Ryktene sier at bandan starter i morgen. Jeg snakket med en nepalesere i dag, og spurte hvordan en studentorganisjon har makt til å gjennomføre en total banda. Han sa at studentorganisasjonen består av alle ungdomspartier og at de starter bandan med å brenne dekk på morgenen på alle hovedgater som en advarsel. Vold kan også bli aktuelt mot butikker som ikke holder stengt.

I går var vi på BIR Hospital og tok en mottakskontroll av en mammograf. Mammografen var ok, men det er så mye støv overalt så det var vanskelig å se forskjell fra støv og mikro forkalkninger på bildene. BIR er ellers et av de største akuttsykehusene her i Kathmandu å har ca. 500 senger. På Radiologisk avdeling har de to labber i tillegg til mammografien. Gjennomlysningslabbet har ikke fungert på lenge og CT’n har vært ødelagt i fire måneder. For en måned siden streiket hele Radiologisk avdeling med krav om mer ressurser. Ikke noe skjedde.

Tara Khanal på BIR Hospital

Hvis det ikke blir en banda til uken så drar vi til kreftsykehuset i Bhaktapur til uken.

Av de mer morsomme(?) tingene som kan nevnes, så fikk kollega Jhabindra et brev fra den Den Norske Bank i forgårs. Han var med i et utvekslingsprogram i Tromsø i fjor. Brevet var datert okober 2011 og det var en informasjon om sammenslåingen med Postbanken. Det tok altså 3,5 måneder før han fikk brevet! Da skal det tillegges at han hadde oppgitt sin adresse til sykehuset. Det er helt umulig å angi en privat adresse her, da ingen har det, vi har ikke sett en eneste postkasse.

En morsom iaktagelse den siste uken på mine turer ned til Thamel, var i den “parken” jeg går forbi. De spiller alltid cricket der, og en av dagene låg det en kar og sov kun tre meter fra slagmannen! Nesten arm i arm med han låg det en kalv og sov. Kalven har ligget på samme sted tre dager på rad nå.

I dag har det vært kafèdag! Først Farmers Market, deretter Mikes Breakfast med en avslutting på Shangri-la toop roof garden med Jodi og Sanjeev. Shangri-la er faktisk nabobygget til oss med flott utsikt over vårt hus og resten av Kathmandu.

Shangri-la top roof garden on 6th floor with Jodi and Sanjeev

 

Our apartment on the 3rd floor seen from Shangri-la

Se http://nepal.widmark.no/?page_id=569&nggpage=2 for more photos.

 

Å kjøre bil full før kl. 20 er ok!

Jeg vet egentlig ikke hvilke regler som gjelder for bilkjøring og alkohol her i Nepal? Imidlertid har de begynt å ta kontroller her i Kathmandu etter nyttår. Jeg leste at de hadde tatt 67 fyllekjørere ila en natt etter nyttår! De har ikke noe man skal blåse i, de bare lukter på pusten. Blir man tatt så venter 1000 rupie i bot (ca. 75 Norske kroner), en natt i hektet og deretter tre timers undervisning om farligheten av å kjøre bil med alkohol i kroppen :-) De viser mange bilder fra stygge ulykker! En kjempefin ide synes jeg.

Et praktisk eksempel på tankegangen om kring dette fikk vi i forrige uken da vi inviterte noen kollegere med familie på restaurang.  Dagen var avtalt og vi gav beskjed om at vi hadde bestilt bord på Bhumi kl. 19:30. Samme dag så kom det en forespørsel om vi muligens kunne bestille litt tidligere, ca. 17 eller 17:30. Forklaringen var at det ikke var noen alkokontroller før kl. 20, så det gjorte det litt enklere med transporten. Vi fikk ordnet et bytte av tiden, men vi ble nok sittende frem mot kl. 21.

Vi får også en del middagsinvitasjoner hjem til folk. I forrige uken var vi invitert til en lege på røntgen. Vi kom dit og han åpnet døren i en slåbråk og ullue. Vi satte oss i det iskalde rommet og han slo på TVn :-) Det var så fjernt fra hva man gjør hjemme! Mye snacks ble servert, og jeg vet nå av erfaring at det alltid kommer en varmrett senere. Maten var imidlertid eksemplarisk, men konen spiste på kjøkkenet!

Nepal sliter for tiden med en bensinkrise siden tre uker. Normalt kjøper det statlige bensinselskapet bensin og diesel fra India. Men, bensinen må også betales hvilket  Nepal Oil Company ikke har gjort. Derfor har India sagt at det blir ikke noe mer bensin før betaling har kommet.  Følgen er at køene er kilometer lange til de stasjoner som fremdeles  har bensin. Taxisjåføren som kjørte oss til Nagarkoth på nyttårsaften, fortalte han hadde stått seks timer i kø!  Ikke noe ser ut å skje på regeringsnivå. Ryktene sier at det skulle løse seg over helgen, men det er som sagt bare rykter :-) Ikke noe har skjedd ognå er det onsdag. Bensinen koster ca. 8 Nkr, hvilket ikke er billig i dette landet. Til sammenligning betalte vi 1100 kr da vi inviterte kolleger med familie på restaurang, totalt 11 personer. Da inngikk det blant annet forretter, hovedretter, drinker, 4 pils, 12 wiskey (singel malt) mm.

Julen har ellers vært deilig! Fri hele tre uker (innarbeidet, helgefri og ferie hvis noen lurer :-) Gard og Sondre kom på juleferie  hit 20 desember og drog hjem i går. Mye seightseing og julen ble feiret i Pokhara som er fantastisk nydelig. Flere 8000 meters topper å se fra hotelrommet. Phokhara besøket ble fantastisk pga all guiding og “hospitality” som vi ble vist av Dr. Gophi og Sarendra. Det var det guiding fra morgen til kveld med både middager og luncher. Guttene tok også paragliding, hvilket vi faktiskt  kommer å gjøre ved neste besøk der.

Driving microbus in a Toyota HiAce. Totally 27 passengers.

Boudhna budhist tempel

Machupushari "The Fishtail" early morning sunrise

Gard is paragliding in Phokara

Phokara

Lunch in Dr Gopis home

Etter Pokhara tok vi en buss ned til Chitwan, ved den Indiske grensen. Chitwan er en nasjonalpark og vi bodde på Island Jungel resort på en øy. På øyen fantes det totalt fire tigere og et ukjent antall neshorn, bjørn, krokodiller etc. Det ble mye jungel, både på elefantrygg og til beins. Mye spennende der vi til fots blant annet så fersk tiger skit og spor etter polleth bjørn, som er det mest agressive dyret i Chitwan . Det var selvfølgeig ikke noen grunn til å bli redd, da de to guidene hadde med seg hversin bambustokk :-) Tidligere hadde de lov å bære kniv! Godt vi var i trygge hender!

Phokara bus station early in the morning.

Early morning elephant ride

Bussturene i Nepal er også meget spennende. Fjelloverganger med bratte stup og mye tung trafikk. Alle hasardiøse omkjøringene er svært spesielle.

Nyttårsaften ble feiret i Nagarkhot på 2200 meters høyde. Der er det utsikt over mange av 8000 meters toppene. Morsomt var det å treffe en til “viting” som i tillegg var fra Sverige. Han hadde vunnet 10 miljoner i Lotto for tre måneder siden, og hadde tatt seg fri et år fra sin stilling som sykepleier. Han hadde bestemt seg for å bruke fem miljoner på Nepal, i forskjellige prosjekter. Siden tidligere hadde han mer eller minde adoptert en gutt som hadde narkoproblem. Ravi var nå manager for en resort nede i Chitwan.

View from Nagarkhot

New Years Eve in Nagarkhot

Foruten bensinkris er det strømkrise her! Lite strøm å oppbringe i dette landet som har fantastiske ressurser hva det gjelder elver. Noen større kraftverk blir ferdige om noen år, blant annet med norsk bistand. For å klare vinteren har India gått inn og lovet en del strømforsyning. Imidlertid så hjelper ikke dette, så det kjøres strømrasjonering for tiden. I romjulen ble det innført 10 timers strømstans i Kathmandu. I dag er det f.eks. Ikke noen strøm mellom kl. 9-14 og mellom kl. 17-22. Regeringen har også truet med en utøkning til 16 timers strømstand per dygn! Vi har fått innstallert UPS, så vi har lys i noen rom samt strøm til routeren.

Nede i gata er det store protester for tiden.  Det pågår en del veibyggeprosjekt i Kathmandu, der man skal bredde gatene. Helt nødvendig, men det rammer  en del folk. Her nede i Lazimpath ble folk fortalt for 37 år siden(!!!) at veien skulle breddes.  Det kommer man altså å gjøre nå. Det betyr at mange må rive deler av husene sine, der de ofte har en butikk. Følgen er banda (streiker) der alle stenger sine butikker og også ralley (demonstrasjoner).

Vinteren er kald i Nepal, mye pga dårlig isolerte hus og strømransonering. 100% luftfuktighet på morgenen og kvelden gjør det ikke bedre. Faktisk så kjennes klærne fuktige når man tar dem på seg på morgenen! Jorunn gjennomfører noen morgenritualer for å motvirke dette. Vi skal imidlertid ikke klage da vi har to gassbrennere og ofte varmt vann. Det har normalt ikke befolkningen her. Ellers  så registrer jeg at det var en måned siden jeg skrev forrige blogginnlegg. Det må bare bety at vi er akklimatisert og synes at alt det rare er helt normalt :-)

Jeg oppdaget for noen dager siden at min artikkel om Japanturen i mars ifm Fukushima ulykken var publisert. Er noen interessert finnes den på http://project.vbook.no/project.asp?version_id=891&page=14