Nepal

Radiation protection in medical health care

Alle disse festivalene

Nepal – Her er det festivaler for både det ene og det andre! Vi ankom en nesten folktom by for ti dager siden. Da pågikk Dasain. Det er en festival for slekten. Siden Kathmandu i hovedsak består av folk som har flyttet inn fra lavtliggende Terai mot Indiske grensen, fra The Hills, dvs. områden opp mot Himalaya, eller fra vest- eller østsiden av Nepal, så er det mange som reiser hjem da. Det er tiden for å være sammen med familien! Butikkene var stengt i flere dager når vi kom, og vi ble fortalt at mange ikke kom til å møte opp på jobb eller skolen før neste festival , Tihar, var ferdig. Mange skoler har stengt i de to ukene mellom de to festivalene. Det kan være forståelig, da det kan være flere dagsreiser for å komme hjem. Tihar kan nok være morsommere for oss innflyttere! Den er også kjent som lysfestivalen.  Onsdag og torsdag i neste uke tenner folk mange lys i sine hjem, og hele Kathmandu vil preges av dette. På fredagen er det feiring av syster og bror. Søster og bror gir hverandre en tikka (det røde merket i pannen) i tillegg til presanger til hverandre. Jeg snakket med en kollega som var litt oppgitt, fordi han hadde fire søstrer, og det var mer enn en banan de forlengte :-) Det er mer snakk om smykker, klær etc.

Den morsomste festivalen, hva jeg kan skjønne, er Holi. Den intruffer i februar(?). Da tar man på seg gamle klær, væpner seg med fargepulver eller fargepulver blandet med vann, og siden er det bare å sette i gang. Ingen blir skonet!

 

Nepal er et land med mange ulike minoriteter (+50?). Hver etnisk gruppe har sine egne festivaler, og i tillegg kommer de religiøse festivalene. Hinduiske, Buddhistiske og Islamske. Når f.eks.  Islamsk befolkning har en festival så har også Hinduer og Buddhister fri fra jobb! Snakk om integrering!!!!

Torunn! Jeg håper det var greit jeg stjal ditt bilde? Det er sååå morsomt!


Leave a Reply