Nepal

Radiation protection in medical health care

15 år i fengsel!

Ja, det kan man faktisk få hvis man ikke oppfører seg ornt’li i en Nepalsk nasjonalpark. Mer om det senere! Vi hadde bestemt oss for å dra til Shivapuri national park og gå opp på Shivapuri Peak (2732 moh) i går. Nasjonalparken er bare 20-30 minutter fra der vi bor, beroende på hvordan man velger å reise dit. Vi skulle i allefall ta en mikrobuss, en av de mange Toyota Hiace som kjører passasjerere. Vi gikk ut på veien å  etter å ha stoppet fire mikrobusser fant vi en som skulle til rett sted. Svært billig og underholdende  reise! De kjører rett og slett som biltyver!

Mikrobuss til Shivapuri

Mikrobuss til Shivapuri

Ved porten til parken stod vi i billettkø i sikkert 30 minutter. Det var ikke spesielt mange i køen, men det er en byråkrati med å skrive navn, personalia, bosted etc. på flere steder. Jeg rakk å studere noen postere som fortalte at det fantes tre forskjellige leopardtyper , svart bjørn, villsvin, villkatter, to forskjellige typer aper, hjorter og jeg husker ikke helt hva det var mer i parken. Jo, det finnes 177 ulike sorters fugler der!

Jungel!

Jungel!

Endelig var vi inne i parken. Vi leste på en skilt at “Any illagal activities inside the park are punishable by law up to 15 years imprison”! Her var det bare å prøve å oppføre seg! Til sammenligning er det to års fengsel for å ta kverken på en ku. Vi begynte å gå  oppover og etter en liten stund traff vi et nokså stresset franskt par på sykkel. Han fortalte på en utpusting at han hadde syklet forbi en leopard. Begge to hadde blitt vettskremte, så de stakk av til hver sin kant. Dette krydret unektligen turen for en stund! 10 minutter sener går det en flokk aper på veien. De såg fredlige ut. Skiltingen var minimal, men heldigvis var det folk å spørre. Når vi kom opp til nonneklosteret var det opp mot 30 grader varmt , og vi syntes at vi burde være fremme snart. Nedtur ble det når det ble sagt at det var to timer til toppen :-( Turen fortsatte gjennom bitvis svært tett jungel, der sikten kun var noen meter. Lengre opp var det en svær Rhodedendreonskog som skal bli fin å besøke til våren. Det var ikke Bergensstørrelse på dem, nei det var skikkelige trær. Siste biten gikk vi opp drøyt 600 trappetrinn som var laget i granitt. Da vi slutt kom vi på toppen, var det var litt nedtur egentlig. Runt toppen vokste det høye trær så det var ikke mulig å se noe som helst. 3,5 timer tok turen opp i allefall.

15 års fengsel!
Nonneklosteret med bønneflagger

Nonneklosteret med bønneflagger

  15 års fengsel!

På veien opp hadde vi truffet tre nepalesere ved kilden til elven Bagmati. De skulle sove over hos to Sadhus (hellige menn), som bodde like ved toppen. På nedturen  gikk vi innom den ene sadhuen og fikk en kopp te. Vi satt der en god stund å snakket, da det plutselig begynte det å hagle.  Det gikk over etter en stund, vi takket for oss og jeg tok noen bilder av sadhuens hage som var fyllt med mariuana. Han hadde bodd der i 18 år, og mariuana er sikkert et fint brensel når man skal meditere :-) .

Kilden til Bagmati elven som forsyner Kathmandu med vann

Kilden til Bagmati elven som forsyner Kathmandu med vann

Te hos sadhuen  
Hagen til sadhuen

Hagen til sadhuen

Te hos sadhuen

Etter en liten stund begynte det å hagle igjen. Ikke noen vanleg hagleskur man kan oppleve i Norden, nei  denne pågikk i over en halvtimme. Haglene var store, og de brente på ørene. Hadde de vært litt større hadde det også gjort vondt på hodet. Til slutt var marken hvit av haglene.

 

Vi kom oss ned til slutt  og ble raskt prayet av en mikrobuss. Panipokhari??? Yes… Jump in! Bussen var allerede full, så vi fikk sitte på noen krakker. Full eller ikke… Man prøver alltid å ta ombord fler. Som flest var vi 24 stykken i den Hiacen. Fire som hadde ståplass der de klarte å sette føttene, men billig var det ….


Leave a Reply