Nepal

Radiation protection in medical health care

Gatebildet

Det er fascinerende å gå langs gatene. Det er helt utrolig at det finnes så månge små sjapper som selger de rareste ting, nesten hvilken tid som helst på døgnet. Butikkene ligger ofte halvt inne på fortauet, og ser ofte ut å være en del av den private boligen. Butikkene ser ser ofte ut til å mer være et sted for å oppholde seg og treffe kjente. På kvelden sitter de ofte med sterarinlys i boden, uten noe som helst annet lys. Skal man kjøpe noe da, drar de frem en lommelykt og finner det du skal ha. Det kan ikke være mange Rupi de drar inn om dagen. Det virker nesten som om folk lever av å klippe håret på hverandre, hvis man skal uttrykke seg litt sleivete . Av Nepals befolkning på 30 millioner, så tjener 68 % mindre enn 2$ pr. dag (2008).

Gatubutikk

Gatubutikk

Kathmandu er forurenset! Tung eksos ligger over hele byen, spesielt mitt på dagen. Mye motorsykler og alle mulige varianter av bussliknende fordon. Små tuk-tuk busser på tre hjul, som klemmer inn fullt med folk å spyr ut svart røyk. De går sannsynligvis på eldningsolje eller så kallet Bunker C. Bussene er oftest Toyota Hiace, mikrobusser, og de er også smekkfulle. I den åpne døren står det alltid en liten gutt i de yngre tenårene. Han har en bunke med sedler i hånden å skriker ut hvor de skal når de kjører forbi. Vifter noen med hånden banker han på chassit og bussen stanner.  I lørdags kjørte vi med en slik Hiace, og da var vi 24 stk i bussen. Motorsyklene er vel de som generelt er i best stand, men bensinen er fremdeles noen billig blandning. Et vanlig syn er to voksne på motorsykkelen med en lite barn lengst frem på bensintanken. Ved et sjapt øyekast, kan det nesten se ut som om det er barnet som styr. To voksne + to barn er heller ikke uvanlig.

Den lokale fiskebutikken. Sushi anyone?   

Den lokale fiskebutikken. Sushi anyone?

Friends and past friends!

Friends and past friends!

Å gå hjem i mørkret er spesielt. Byen er uten gatelys og i husene er det også svært lite lys. I tillegg til å spare strøm så forsvinner strømmen minst en gang per dag. Dette skjer patetisk nok oftere på vinteren, da vannmagasinene i kraftverkene er tomme. Gatene lyses opp av de bilene som hendelsesvis har lyset på. Underforstått så er det ikke alle biler som har lys. Man får være forsiktig som gående, fordi at rett hva det er kan det være et hull på fortauet. I  40 % av alle trafikkulykker er det også gående som drabbes. På kveldene så ligger det søppel som er sopet ihop i hauger på fortauene. Menn med sekker søker i gjennom søpplet og gjennomfør den eneste kildesorteringen som finnes her. På morgningen er det meste kjørt vekk av lastbiler, og det er ikke så verst da. Noe brennes på fortauet.  Hvis man tar seg en tur til en av elvene i Kathmandu, så skjønner man hvor en del av søpplet havner.  Se f.eks. http://Facebook.com/mayafornepal. Logistikk og infrastruktur er et stort problem i Kathmandu.

Saa var det bare to geiter staaende igjen paa fortauet.

Saa var det bare to geiter staaende igjen paa fortauet.

Hundene er meget aktive på kvelden. Interessant å se når de skal krysse en traffikert gate. De er tilsynelatende meget forsiktige, hvilket sannsynligvis er en nedarvd egenskap. Hundene springer omkring i flokk på kvelden, men jeg har ikke opplevd noen utrivelig situasjon med dem. I går så jeg 25 løshunder åp veien til sykehuset + 1 i bånd. Geitene pleier å stå sammenbundet noen stykken sammen ved en stolpe på fortauet. Kveldene er nok da det er mest spennende å gå ut. Gatuselgene er aktive for å få selge det siste, og 1:50 kr for tre bananer er normalpris.

Skobutikk

Skobutikk

I morgen starter Tihar, lysfestivalen, som er fire dager lang. Det er nyttår for en av de dominerende etniske gruppene her, Newar.

 

Tidlig start paa Tihar, lysfestivalen.

Tidlig start paa Tihar, lysfestivalen.


Leave a Reply