Nepal

Radiation protection in medical health care

Happy Tihar!

Så var det Nepalske nyåret her, den nest største høytiden etter Dasain som var for to uker siden. Tihar innholder flere elementer. I mandags ble kråkene hyllet, pga at de har en rolle i forbindelse med døden. I tirsdags var det hundenes tur og i går kyrnes. Forbauselsen var stor når vi gikk på jobb i går! Alle løshunder var pyntet med en rød tika med ris i pannen og blomsterkranser runt halsen.

 

I dag virker det å være litt dagen derpå! Våknet først kl. 7, til stillhet. Til og med nabobikja virket å sove og trafikken var uvanlig rolig. Helligdag igjen, som dere skjønner, helt frem til lørdag. Jeg ser at det kan virke som om det er mye fri ifm alle disse festivalene, men nå drøyer det nok en stund til neste.

Assan market

Assan market

I sentrum i går, og spesielt nede ved Assan market, var det helt tykt med folk som skulle gjøre sine innkjøp før helgen. Alle mulige godsaker, fargepulver og presanger. Fargepulvret går med til å pynte utenfor huset. Alle rengjør sine hus grundig og deretter lager de utsmykkinger med blomster og en blandning av rødt fargepulver og koskit. Fra utsmykkingen lager man en streng med denne fargeblandningen inn i huset. Det er for å lokke gudinnen Laxmi Puja å komme inn i huset. Hun er gudinnen for velstand og rikdom. For å ytterligere lokke henne, pynter man husene med en masse lys, hvilket er utrolig vakkert på kvelden. Hele vårt hus bugner av lys i ulike farger. Huseieren fortalte at det var omkringreisende indier som leide ut og arrangerte lysene. Han hadde betalt 1000 rupies for tre dager, hvilket motsvarer ca. 75 kroner.

 

Huset vårt

Huset vårt

I anleding av Tihar var vi invitert til hyresverten på middag i går kveld. Hun styrte på med maten hele dagen, og fortalte oss at det ble litt ekstra styr nå, da hun ikke hadde så mange assistenter hjemme (bør kanskje leses som tjenere?). Klokken 19:45 gikk vi ned og ble vist inn i et av rommene. Jeg drakk en pils, Jorunn et glass vin og vertskapet hversitt glas brus. Vi ble servet ulike nøtter, tandoorikylling og momos. Tandoorikyllingen var den desidert beste jeg har spist. Momos er en meget typisk Nepalsk nasjonalrett. Vi spiser det forvørig flere ganger per uke til lunch. Momos kan inholde forskjellige ting, men geit, kylling og vegetar er de vanligste. Man lager en kjøttdeig som blandes med ulike krydder. Deretter legges det inn i et paket, stort som en kjøttbolle omtrent, og dampkokes. Momos kan spises steamet eller så kan de friteres etterpå. Vertene er svært hyggelige, spesielt Mrs. Sing, hun snakker som en foss. De sier de er så lykkelige får å ha oss her. Jorunn skal få stoff til en Punjabi drakt og hun har også lovet å ha matlagingskurs for oss. I hvert fall ble vi sittende der frem mot 22:30 tiden, og var egentlig nokså trøtte. Mrs. Sing støket på ute i kjøkkenet og vi begynte å snakke om at vi skulle gå hjem. Da kommer hun inn og sier at middagen er servert! Hvaaaa… dinner nå?? Vi begynte å lure på om vi hadde gjort noe gaern’t! F.eks. at jeg hadde en skvett igjen i ølglasset, og at det var det de satt å ventet på. Inn i et nytt rom der middagen var servert. Ris, mer tandoorikylling, Dal (linser), geitekjøtt, en grønnsaksblandning som sannsynligvis var spinat. Etter en time hadde vi klart å spise opp allt. Vel deroppe diskuterte vi hvordan det hadde skjedd! Hadde vi gjort noe som forlengde tiden frem til middagen? Nå, her på terassen, så leser vi imidlertid i Lonely Planet at det er vanleg å spise middag presis før man går å legger seg. Så var det mysteriet oppklart!

Offring til Laxmi Puja i stuen hos Mrs. Sing.

Offring til Laxmi Puja i stuen hos Mrs. Sing.


Leave a Reply