Nepal

Radiation protection in medical health care

Barberen i Lazimpat

Et av minnene fra da jeg var i Nepal for 25 år siden, er et besøk hos  barberer. Etter grundig barbering var jeg myk som et lite barn i ansiktet, og forble det i flere dager. Det var en fantastisk følelse!

På vei hjem fra byen i dag stakk vi inom en frisør i Lazimpat. Lazimpat er nabobydelen til Panipokhari der vi bor. Selve salongen hadde nok blitt betraktet som en bule hvis det hadde vært servering der, men det var det ikke. Salongen var ikke mer enn 4 m2, og det var fire stoler der. Jeg bestilte klipping og barbering og Jorunn ble bedt om å sitte ned i en stol. For å få litt privatliv drog de for et gardin mot fortauet. Hvis ikke har man garantert en gjeng med skuelystne som usjenert står å kikker på en.  Man kjenner seg da litt som i den historien “Det kom en neger til byn”. Jeg var litt nysgjerrig på hva de skulle kunne få til på dette stedet, men det viste seg kjapt at vi hadde med en proff å gjøre. Ikke bare var han frisør og barberer, men han hadde også fint klart seg som kiroprakter. Kansje han var en kombinert kiroprakter og frisør, fordi kiroprakter er vel neppe en beskyttet titel i Nepal?

Først fikk jeg bomull i ørene. Jeg tror at det var fordi at klippelydene kan være høye i blandt. Jeg kan i hvert fall ikke se noen annen grunn! Deretter ble det klipping som ble avsluttet med en nøye kantklipping med barberkniv. Selve barberingen er en ritual. Først en olje som nøye blir massert inn i skjegget. Deretter barberskummet som også blir nøye massert inn. En innledende runde med barberkniven ble etterfulgt av en ny runde med skum og barbering. Etter det var ferdig var det på med nye oljer, i både ansikt og hårbunn, og en nøye hodebunns- og ansiktsmassage startet. Hårbunnen spesielt, men også tinninger og øyner. Neste gang skal jeg ikke ha en snus under leppen! Dette pågikk i ti minutter, før jeg fikk endre stilling for massage av ryggen. Det var ikke bare en vanleg ryggmassage, men han tok også noen skikkelige spenngrep på forskjellige steder for å mykne opp.

En drøy time senere kom jeg ut på fortauet igjen, med en nesten ny identitet. Solen skinner og jeg er 40 kr fattigere.


Leave a Reply