Nepal

Radiation protection in medical health care

Å kjøre bil full før kl. 20 er ok!

Jeg vet egentlig ikke hvilke regler som gjelder for bilkjøring og alkohol her i Nepal? Imidlertid har de begynt å ta kontroller her i Kathmandu etter nyttår. Jeg leste at de hadde tatt 67 fyllekjørere ila en natt etter nyttår! De har ikke noe man skal blåse i, de bare lukter på pusten. Blir man tatt så venter 1000 rupie i bot (ca. 75 Norske kroner), en natt i hektet og deretter tre timers undervisning om farligheten av å kjøre bil med alkohol i kroppen :-) De viser mange bilder fra stygge ulykker! En kjempefin ide synes jeg.

Et praktisk eksempel på tankegangen om kring dette fikk vi i forrige uken da vi inviterte noen kollegere med familie på restaurang.  Dagen var avtalt og vi gav beskjed om at vi hadde bestilt bord på Bhumi kl. 19:30. Samme dag så kom det en forespørsel om vi muligens kunne bestille litt tidligere, ca. 17 eller 17:30. Forklaringen var at det ikke var noen alkokontroller før kl. 20, så det gjorte det litt enklere med transporten. Vi fikk ordnet et bytte av tiden, men vi ble nok sittende frem mot kl. 21.

Vi får også en del middagsinvitasjoner hjem til folk. I forrige uken var vi invitert til en lege på røntgen. Vi kom dit og han åpnet døren i en slåbråk og ullue. Vi satte oss i det iskalde rommet og han slo på TVn :-) Det var så fjernt fra hva man gjør hjemme! Mye snacks ble servert, og jeg vet nå av erfaring at det alltid kommer en varmrett senere. Maten var imidlertid eksemplarisk, men konen spiste på kjøkkenet!

Nepal sliter for tiden med en bensinkrise siden tre uker. Normalt kjøper det statlige bensinselskapet bensin og diesel fra India. Men, bensinen må også betales hvilket  Nepal Oil Company ikke har gjort. Derfor har India sagt at det blir ikke noe mer bensin før betaling har kommet.  Følgen er at køene er kilometer lange til de stasjoner som fremdeles  har bensin. Taxisjåføren som kjørte oss til Nagarkoth på nyttårsaften, fortalte han hadde stått seks timer i kø!  Ikke noe ser ut å skje på regeringsnivå. Ryktene sier at det skulle løse seg over helgen, men det er som sagt bare rykter :-) Ikke noe har skjedd ognå er det onsdag. Bensinen koster ca. 8 Nkr, hvilket ikke er billig i dette landet. Til sammenligning betalte vi 1100 kr da vi inviterte kolleger med familie på restaurang, totalt 11 personer. Da inngikk det blant annet forretter, hovedretter, drinker, 4 pils, 12 wiskey (singel malt) mm.

Julen har ellers vært deilig! Fri hele tre uker (innarbeidet, helgefri og ferie hvis noen lurer :-) Gard og Sondre kom på juleferie  hit 20 desember og drog hjem i går. Mye seightseing og julen ble feiret i Pokhara som er fantastisk nydelig. Flere 8000 meters topper å se fra hotelrommet. Phokhara besøket ble fantastisk pga all guiding og “hospitality” som vi ble vist av Dr. Gophi og Sarendra. Det var det guiding fra morgen til kveld med både middager og luncher. Guttene tok også paragliding, hvilket vi faktiskt  kommer å gjøre ved neste besøk der.

Driving microbus in a Toyota HiAce. Totally 27 passengers.

Boudhna budhist tempel

Machupushari "The Fishtail" early morning sunrise

Gard is paragliding in Phokara

Phokara

Lunch in Dr Gopis home

Etter Pokhara tok vi en buss ned til Chitwan, ved den Indiske grensen. Chitwan er en nasjonalpark og vi bodde på Island Jungel resort på en øy. På øyen fantes det totalt fire tigere og et ukjent antall neshorn, bjørn, krokodiller etc. Det ble mye jungel, både på elefantrygg og til beins. Mye spennende der vi til fots blant annet så fersk tiger skit og spor etter polleth bjørn, som er det mest agressive dyret i Chitwan . Det var selvfølgeig ikke noen grunn til å bli redd, da de to guidene hadde med seg hversin bambustokk :-) Tidligere hadde de lov å bære kniv! Godt vi var i trygge hender!

Phokara bus station early in the morning.

Early morning elephant ride

Bussturene i Nepal er også meget spennende. Fjelloverganger med bratte stup og mye tung trafikk. Alle hasardiøse omkjøringene er svært spesielle.

Nyttårsaften ble feiret i Nagarkhot på 2200 meters høyde. Der er det utsikt over mange av 8000 meters toppene. Morsomt var det å treffe en til “viting” som i tillegg var fra Sverige. Han hadde vunnet 10 miljoner i Lotto for tre måneder siden, og hadde tatt seg fri et år fra sin stilling som sykepleier. Han hadde bestemt seg for å bruke fem miljoner på Nepal, i forskjellige prosjekter. Siden tidligere hadde han mer eller minde adoptert en gutt som hadde narkoproblem. Ravi var nå manager for en resort nede i Chitwan.

View from Nagarkhot

New Years Eve in Nagarkhot

Foruten bensinkris er det strømkrise her! Lite strøm å oppbringe i dette landet som har fantastiske ressurser hva det gjelder elver. Noen større kraftverk blir ferdige om noen år, blant annet med norsk bistand. For å klare vinteren har India gått inn og lovet en del strømforsyning. Imidlertid så hjelper ikke dette, så det kjøres strømrasjonering for tiden. I romjulen ble det innført 10 timers strømstans i Kathmandu. I dag er det f.eks. Ikke noen strøm mellom kl. 9-14 og mellom kl. 17-22. Regeringen har også truet med en utøkning til 16 timers strømstand per dygn! Vi har fått innstallert UPS, så vi har lys i noen rom samt strøm til routeren.

Nede i gata er det store protester for tiden.  Det pågår en del veibyggeprosjekt i Kathmandu, der man skal bredde gatene. Helt nødvendig, men det rammer  en del folk. Her nede i Lazimpath ble folk fortalt for 37 år siden(!!!) at veien skulle breddes.  Det kommer man altså å gjøre nå. Det betyr at mange må rive deler av husene sine, der de ofte har en butikk. Følgen er banda (streiker) der alle stenger sine butikker og også ralley (demonstrasjoner).

Vinteren er kald i Nepal, mye pga dårlig isolerte hus og strømransonering. 100% luftfuktighet på morgenen og kvelden gjør det ikke bedre. Faktisk så kjennes klærne fuktige når man tar dem på seg på morgenen! Jorunn gjennomfører noen morgenritualer for å motvirke dette. Vi skal imidlertid ikke klage da vi har to gassbrennere og ofte varmt vann. Det har normalt ikke befolkningen her. Ellers  så registrer jeg at det var en måned siden jeg skrev forrige blogginnlegg. Det må bare bety at vi er akklimatisert og synes at alt det rare er helt normalt :-)

Jeg oppdaget for noen dager siden at min artikkel om Japanturen i mars ifm Fukushima ulykken var publisert. Er noen interessert finnes den på http://project.vbook.no/project.asp?version_id=891&page=14

Leave a Reply