Nepal

Radiation protection in medical health care

En lørdag ettermiddag

I nabohuset bygger de ut. Det er seks arbeidere som jobber der syv dager i uken. De tjener ca. 400 Rupie pr dag, hvilket tilsvarer 30 Nkr. Byggeplatsen ser ofte ut som en sosial familiearena, med mange  små barn som tråkker omkring. For en Skandinav kan det se litt nervøst ut med alle groper og små områder å bevege seg på. Jeg tenker umiddelbart på alle regler om spesialsand i sandkasser og enkelte diskusjoner om at barn bør gå runt med hjelm for å beskytte seg hjemme i Norge :-)

Bygging i nabotomten

Familiesammenkomst!

Arbeidstilsynet hadde nok også hatt high time her! Den eneste gangen jeg har sett at byggningsarbeidere har hatt hjelm, er på den Engelske ambassaden. De har sikkert krav om dette. Ser man på nabobygget til ambassaden så klatrer de omkring på bambustillaser som er knyttet ihop med tau!

Bamboo

Bamboo

         

Ellers har vi fått en profilert nabo! Formannen i det Maoistiske partiet har bygget et palass like ved oss. Flere politier med automatvåpen vakter utenfor.  Slik er det i Nepal! Sitter du i regeringen får man et kobbel av bevepnede vakter, biler til hele familien og alltid en imponerende bilkortesje når de skal ut på tur. Mange politibiler, sivile biler, motorsykler og roterande lys pluss sirener. Er de meget VIP er det også en ambulanse i slutten av kortesjen.

 

Maoist formannens residens

Nepal hadde jo borgerkrig frem til 2007, da kongen ble avsatt og det ble innført republik. Kongen har forresten fått et eget palats nær vårt Teaching Hospital med et eget kompani soldater som vakter. Han betraktes fremdeles av en del nepalesere som gudomlig. Borgerkrigen var tøff med 20000-30000 offer. Det er mange problem i regeringen etter krigen. Totalt er det 17 partier fra det svarteste blå til det rødeste røde. Politikere uansett parti her tenker imidlertid kun på sitt eget beste.

Bensinkrisen har jeg allerede nevnt, og i aviser anklages ledere i det statlige Nepal Oil Corporation for å stoppe penger i egen lommen samtidig som de har bestemt å øke bensinprisen. Studentorganisjoner holdt i går store demonstrasjoner der det kom til konfrontasjon med politi. To biler tilhørende regeringen ble også ødelagt. Organisasjonene har proklamert at de kommer å starte en “banda”, hvilket betyr at det ikke kommer å gå noen busser, taxi eller private kjøretøy og at alle butikker kommer å holde stengt. “Bandan” er sagt å holde på enda til regeringen senker bensinprisen, hvilket de har sagt at de ikke kommer å gjøre. Ryktene sier at bandan starter i morgen. Jeg snakket med en nepalesere i dag, og spurte hvordan en studentorganisjon har makt til å gjennomføre en total banda. Han sa at studentorganisasjonen består av alle ungdomspartier og at de starter bandan med å brenne dekk på morgenen på alle hovedgater som en advarsel. Vold kan også bli aktuelt mot butikker som ikke holder stengt.

I går var vi på BIR Hospital og tok en mottakskontroll av en mammograf. Mammografen var ok, men det er så mye støv overalt så det var vanskelig å se forskjell fra støv og mikro forkalkninger på bildene. BIR er ellers et av de største akuttsykehusene her i Kathmandu å har ca. 500 senger. På Radiologisk avdeling har de to labber i tillegg til mammografien. Gjennomlysningslabbet har ikke fungert på lenge og CT’n har vært ødelagt i fire måneder. For en måned siden streiket hele Radiologisk avdeling med krav om mer ressurser. Ikke noe skjedde.

Tara Khanal på BIR Hospital

Hvis det ikke blir en banda til uken så drar vi til kreftsykehuset i Bhaktapur til uken.

Av de mer morsomme(?) tingene som kan nevnes, så fikk kollega Jhabindra et brev fra den Den Norske Bank i forgårs. Han var med i et utvekslingsprogram i Tromsø i fjor. Brevet var datert okober 2011 og det var en informasjon om sammenslåingen med Postbanken. Det tok altså 3,5 måneder før han fikk brevet! Da skal det tillegges at han hadde oppgitt sin adresse til sykehuset. Det er helt umulig å angi en privat adresse her, da ingen har det, vi har ikke sett en eneste postkasse.

En morsom iaktagelse den siste uken på mine turer ned til Thamel, var i den “parken” jeg går forbi. De spiller alltid cricket der, og en av dagene låg det en kar og sov kun tre meter fra slagmannen! Nesten arm i arm med han låg det en kalv og sov. Kalven har ligget på samme sted tre dager på rad nå.

I dag har det vært kafèdag! Først Farmers Market, deretter Mikes Breakfast med en avslutting på Shangri-la toop roof garden med Jodi og Sanjeev. Shangri-la er faktisk nabobygget til oss med flott utsikt over vårt hus og resten av Kathmandu.

Shangri-la top roof garden on 6th floor with Jodi and Sanjeev

 

Our apartment on the 3rd floor seen from Shangri-la

Se http://nepal.widmark.no/?page_id=569&nggpage=2 for more photos.

 

One Response to “En lørdag ettermiddag”

  1. Kirsti Marie says:

    Svigerfamilien min bodde to år i Nepal så jeg har hørt mange historier om Nepal fra før av, men det er likevel spennede å høre om deres opplevelser. Spesielt siden dere kommer så nært innpå lokalbefolkningen og livet på sykehuset.

Leave a Reply