Nepal

Radiation protection in medical health care

Bandha, bandha…!!!

Stille og fredelig dag! Det er en del positivt med en bandha også. Ja, de kaller streik for bandha. I tillegg så støtter jeg studentorganisasjonene i deres protester. Folk sliter ille her på vinteren uten bensin, parafin og gass. Bandhan er utløst av at regeringen har øket prisene på bensin, diesel og parafin. Når det er sagt så må det sies at det ikke finnes noe av det i Kathmandu nå. Heller ikke noe gass, som vi var heldige å få fatt på for tre dager siden :-)

A Tamang girl on the way to the Tamang New Year festival. Sonam Losar—the 2848th year!

Så langt har det imidlertid vært en del feilskær i bandhan i dag. En buss mellom Kathmandu og Bhaktapur samt en buss fra Kanthipur Television har blitt stoppet og tent på. Noen taxier har også fått hard medfart. I forrige uke ble to regeringsbiler ødelagt. Skremsel brukes for å få bandhan til å være effektiv. Tidlig på morningen går de ut å tenner på bildekk i hovedgatene for å advare folk. Hvis noen har butikken sin åpen så risikerer de ødeleggelse. Det er kun ambulanser, helsepersonell, turistbusser og pressefolk som får lov å bruke biler. Alle butikker, restauranger og skoler er stengt, men sykkelriksjaene har high-time. På Teaching Hospital hadde de organisert busser som kjører runt Ring Road og plukker opp personell til sykehuset. Alle bussene har store H på bussen i tillegg til hvite flagger med H. Ved forrige bandha var det også noen av disse bussene som ble angrepet angrepet, men det var ikke studentorganisasjonene som arrangerte den bandhan. Det var flere kolleger som ikke klarte å komme på jobb i dag. Jeg synes det er litt rart at et såååå fredelig og vennlig folk kan bli voldelige. På den andre siden er det regeringen de streiker mot. Korrupsjon preger det meste der! Nepal Oil Company sier de ikke kommer å redusere bensinprisene, hvilket gjør at dette kommer å fortsette en stund.

Photo from Himalayan Times, 24.1.2012

No garbage collection today!

Imidlertid er det en stor kontrast til alt bråk det normalt er her. Det er bare hundene som hørs. Folk går mitt i gatene og barna har tatt i bruk gaten som lekeplass. Opprørspolitiet står parat her og der på fortauet, med full hockeyutstyr, men de tar det med ro. Smiler til og med tilbake hvis man gir dem et smil :-) Det ser dog så kjedelig ut å stå der en hel dag i solen i fullt utstyr! De fleste har bambuskjepper, noen har mer sofistikerte automatkarbiner og noen har også tåregass. På tal om det så så jeg en morsom ting for noen uker siden. Det var en bevæpnet motorsykkelpoliti! Det var en 125 cc motorsykkel med en politi som kjørte og en som satt på. Han som satt bak på hadde en hagle!

The children are playing the road

Det er uvisst hva som skjer i morgen med bandhan? Vi er også litt bekymret for om vi er nødt til å lage middag selv :-( Jeg satser 10 NRs på at bandhan slutter kl. 18!!! På fredag og lørdag er det imidlertid et politisk parti som har erklært bandha igen. De protesterer mot at det går så langsomt med den nye grunnloven. Jeg er enig i det også! Jeg leser i avisen at 20 000 av deres partimedlemmer har ankommet Kathmandu for å påse at bandhan blir effektiv.

Only bicycle riksjas and pedestrians in the streets.

Leave a Reply