Nepal

Radiation protection in medical health care

Bandha nå igjen!

Nepal er rammet av mange streiker. For tilfellet er det flere streiker som pågår i forskjellige deler av landet og av forskjellige årsaker. I hovedsak er de politiske, dvs. det dreier seg ikke om høyere ukelønn.

Når det er en bandha som pågår så står hele det rammete området stille. Ingen biler eller motorsykler tillates å kjøre. De fleste Butikker holder stengt og de er svært stille. Presse, ambulanser, sykehusbusser og busser som kjører turister er imidlertid untatt. Som dere skjønner er det ikke alltid like lett å planlegge ting på forhånd.

Neighbour children

Siden 14 dager pågår det en bandha i vestre Nepal. En hel region er lamslått, med mangel på mat, medisiner og transport.  Det er svært ille da det er mennesker som dør pga manglende medisiner eller muligheter å ta seg til sykehus. Store grupper av mennesker er strandet på et sted og kommer seg ikke videre. Leger og annen helsepersonell som er på vei til sine sykehus kommer ikke frem. Dette rammer den delen av Nepal som fra før er aller fattigst. Streiken har sin årsak i at det er foreslått å danne federale regioner i Nepal som bygger på etniske kaster. Streiken er ikke en protest mot det,men mer en protest på hvordan inndelingen skal foregå.

I østre Nepal har det også vært streik en del dager. Ingen trafikk og folk som ikke kommer på jobb. Samme grunnårsak til den streiken også.

I dag har det også vært streik her i Kathmandu dalen. Den har også sin bakgrunn i forslaget om regional inndeling etter etniske kaster. Sykehuset sliter med å få personell til sykehuset, og de ansatte som bor nær Ringveien blir hentet med sykehusets egen buss. Men det er mange som ikke klarer å komme på jobb. Er det noen som drister seg ut med bilen, kan han riskere å få både seg og bilen sønderslagen.

Siden tre dager er det også streik lokalt på den akademiske delen av Teaching Hospital (vårt sykehus). Flere avdelinger er stengt og i morgen skal også poliklinikkene stenge. I tillegg så er det en ortoped professor som hungerstreiker siden noen dager. Det holdes ikke noen forelesinger for studenter og det er bare ikke-akademisk arbeid som foregår.

Hva i all verden er det da som gjør at man går til streik på et sykehus? Bakgrunnen er at det skal «velges « ny Dean, vice Dean, administrasjonssjef, sykehusdirektør etc.  Dette skulle ha vært gjort for seks måneder siden, men politikerne er mest opptatt av integreringen av tidligere maoistsoldater og den nye Grunnloven som skal vær ferdig 27. mai. Hva det gjelder grunnloven så er det fremdeles mye uenigheter om forskjellige ting, så det begynner å haste!

Valg av Dean etc. for sykehuset, er egentlig kun en politisk prosess her. Hvis politikerne utser en maoist til Dean, så må det bli en sykehusdirektør som er fra Nepali Congress  og en administrasjonssjef fra Maoistene Marxist Lenisterne (utbryterparti fra Maoistene). Ja, det er slik det foregår her! Disse er de tre store partiene i tillegg til Madhesi.

Ambulansesjåførene synes nok det er ok å ha gatene for seg selv, men de store vinnerne er sykkelriksjane! De har ikke noen konkurranse i å frakte folk nå.

 

Jeg gruer meg for 27. mai. Da kan det være at hele Nepal stopper!

Leave a Reply